Day 1 in Cyprus Erasmus+ "Second life" project. Arrival.
On the 27th of February two SJSP teachers and five of our 7th and 8th grade students went to Cyprus for the project mobility. When we arrived at the airport, we were welcomed by bright sunshine. We did a little bit of sightseeing. As it's carnival time in Cyprus there was a folk dance performance in the street, unfortunately due to Covid-19 most of the festivals were cancelled, but still we could observe some nice decorations in the streets and some people celebrating.
Day 2 Monday. Our project work started. The students from our school got to know the other students from partner countries: Cypriots, Greeks and Latvians. We attended a seminar about climate change held by Cyprus Terra Organisation. After the presentation our students took active part in a debate about climate change and possible solutions to protect our planet. A hotly debated issue was the use of various transport means among others electric vehicles and bikes as well as the sources of the renewable energy. The seminar was followed by a bike ride. It was an excellent opportunity to have a tour around an ancient village up in the hills and to promote cycling as the most eco friendly means of transport. Later that day we took a stroll around the other local villages and we could try the cuisine of the region, everything was homemade by the owners of the tavern. Apart from that our students tried to learn some traditional Greek dances.
We could also taste delicious citrus fruit straight from the tree. It was a chance to experience Cypriots' great hospitality.
Day 3 Tuesday. Early in the morning we departed from the hotel and we went on a guided tour by an electric bus all around Pafos. We've learnt a lot about the Cyprus history and culture. Then we went to another ancient village, where we met the president of the local community. We've been to an ethnic museum and we have visited a beautiful 5th century church. After sightseeing we went to another tavern, where the owners shown us how they produce their local specialities. We've tried the food made by them. It was really delicious! In the afternoon the president of the local community took us for a walk to a lovely waterfall.
Tłumaczenie:
Dzień 1 na Cyprze projekt Erasmus+ „Drugie życie”. Przybycie.
Dnia 27 lutego dwie nauczycielki SJSP oraz pięcioro naszych 7 i 8 uczniów wybrało się na Cypr na projekt mobilność. Kiedy dotarliśmy na lotnisko, przywitało nas jasne słońce. Trochę zwiedziliśmy. Jako że na Cyprze karnawał odbył się występ tańca ludowego na ulicy, niestety z powodu Covid-19 większość festiwali została odwołana, ale mimo wszystko mogliśmy obserwować fajne dekoracje na ulicach i niektórzy świętują.
Dzień 2 poniedziałek. Rozpoczęły się nasze prace projektowe. Uczniowie z naszej szkoły poznali pozostałych uczniów z krajów partnerskich: Cypryjczyków, Greków i Łotyszy. Uczestniczyliśmy w seminarium o zmianach klimatu, które organizuje Cyprus Terra Organizacja Po prezentacji nasi uczniowie wzięli czynny udział w debacie na temat zmian klimatu i możliwych rozwiązań ochrony naszej planety. Gorąco dyskutowaną kwestią było wykorzystanie różnych środków transportu m.in. pojazdów elektrycznych i rowerów oraz źródeł energii odnawialnej. Po seminarium nastąpiła przejażdżka rowerowa. Była to doskonała okazja do zwiedzania starożytnej wsi na wzgórzach i promowania roweru jako najbardziej przyjaznego dla środowiska środka transportu. Później tego dnia spacerowaliśmy po innych okolicznych wsiach i mogliśmy spróbować kuchni regionu, wszystko było domowe przez właścicieli karczmy. Poza tym nasi uczniowie próbowali nauczyć się tradycyjnych tańców greckich.
Mogliśmy też skosztować pysznych owoców cytrusowych prosto z drzewa. To była szansa na przeżycie wspaniałej gościnności Cypryjczyków.
Dzień 3 wtorek. Wczesnym rankiem wyjechaliśmy z hotelu i wybraliśmy się na wycieczkę elektrycznym autobusem po Pafos. Dowiedzieliśmy się wiele o cypryjskiej historii i kulturze. Następnie udaliśmy się do innej starożytnej wsi, gdzie spotkaliśmy przewodniczącego lokalnej społeczności. Byliśmy w muzeum etnicznym i zwiedziliśmy piękny kościół z 5 wieku. Po zwiedzaniu udaliśmy się do kolejnej karczmy, gdzie właściciele pokazali nam jak produkują swoje lokalne specjały. Próbowaliśmy jedzenia przez nich. To było naprawdę pyszne! Po południu prezes lokalnej społeczności zabrał nas na spacer do uroczego wodospadu.