W piątek, 3 czerwca 2016 r., uczniowie klas trzecich wybrali się do Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach, aby wziąć udział w lekcji muzealnej dotyczącej elementów jadła na wsi słowińskiej i kaszubskiej z przełomu XIX i XX wieku. Początkowe zajęcia odbywały się przy piecu chlebowym. Tu dzieci obserwowały przygotowanie pieca do wypieku i słuchały historii zmian zachodzących w składzie ciasta na chleb słowiński. Po włożeniu bochnów do pieca uczestnicy przeszli do zagrody edukacyjnej w celu przygotowania ciasta na wafle wg receptury spisanej z pokrywy oryginalnej żeliwnej wafelnicy, ubijania masła w kierzance i wyrabiania go, obierania i krojenia warzyw i ziemniaków na zupę – kartoflankę. Później trzecioklasiści zwiedzali zabytkowe wnętrza ze szczególnym zwróceniem uwagi na pomieszczenia kuchenne. Po powrocie nastąpiła degustacja wspólnie przygotowanych potraw. Dzieci z apetytem spożywały chleb z masłem, zupę kartoflaną i wafle z cukrem pudrem. To była „pyszna” wycieczka!